Ekspedicija će se odvijati prema uputama japanskih stručnjaka u period kada se priroda budi, odbosno od maja do septembra. U tom se periodu u bosanskohercegovačkim šumama, kojih ima pedeset i sedam odsto od ukupnog zemljišta...

Read more

Evo malo nauke, ili zašto smo imali dugu i hladnu zimu!

Read more

Članovi bosanskohercegovačke ekspedicije ''Explorer'' Ahmed Bosnić, Enver Imamović, Adi Krdžalić i Sami Abadan boravili su u Uzbekistanu, centralnoazijskoj državi kroz koju je nekada vodila karavanska trasa "Puta svile".

Read more

Postoje mnoge kontroverze u vezi sa čuvenim gvozdenim stubom, koji se nalazi u Deihiju, glavnom gradu Indije. Ono što znanstvenike najviše zbunjuje jeste kako je masivni stub, visok 7,21 metara i težak više od šest tona, uopšte mogao biti podignut prije više od 2000 godina i kako se do danas održao u izvanrednom stanju. Da li to ukazuje na izvanreda znanja drevnih indijskih metalurga ili je riječ samo o sticaju sretnih okolnosti?

Read more

Ovim istim drumom koji povezuje Srinagar sa Le¬hom, koji smo mi savladali za četrdeset sati, nekada se putovalo sedmicama. Ostao je tako zabilježeno:

Read more