EKSPEDICIJA ATLANTIS, 1 DIO, EXPLORER SARAJEVO

TRAGAJUĆI ZA LEGENDOM, SINOPSIS

Članovi sarajevskog Udruženja Explorer Enver Imamović, Adi Krdžalić i Ahmed Bosnić, uspješno su završili istraživanja iza Herkulovih stubova, na prostorima Atlantika, koja su pomorci starog svijeta nazivali ‘Mare incognito’ – Nepoznato more!
Atlantida!

Možda nijedna tajna nije tako dugo golicala i rasplamsavala maštu istraživača i arheologa.
Za njom su tragali stari Egipćani, željeli su je da otkriju Feničani, tragali su za njom vješti grčki i rimski moreplovci, pokušavali su je locirati srednjo-vjekovni avanturisti, o njenom sjaju je maštao čovjek koji je legendarnu Troju pretvorio u stvarnost – Hajnrih Šlimain (Heirich Schliemann).
Stotine ekspedicija, samo u prošlom i pretprošlom stoljeću, odlazile su na put, gonjene silnom nadom da će je otkriti.
Nisu je otkrili.
San je ostao netaknut.
Jesu li katastrofalni potresi ili veliki tektonski poremećaji, kojih je bilo u dugoj geološkoj povijesti naše planete, zauvijek sa sobom odnijeli tajnu tajnovite Atlantide?
Kada i gdje je nestala hipotetička civilizacija, koja je, kako mnogi tvrde, cvjetala prije više od deset hiljada godina?
Atlantida!
Je li uopšte postojala?
Na ovo pitanje pokušalo je da odgovori više od 100.000 autora knjiga, televizijskih serijala, filmova i daleko veći broj arheologa, geologa, geofizičara, prirodnjaka…, naučnika najrazličitijih profila, vidovnjaka, zanesenjaka i fantasta. Ali, njenom otkriću nisu mnogo doprinijeli. Nisu ni mogli, jer Atlantda predstavlja onu čudesnu čaroliju što mašti daje neslućena krila i neumoljivo izmiče definitivnoj spoznaji. Ona je poput dragulja skrivenog ispod sedam mora do kojeg ne mogu ljudi, već samo mašta…
Prije nego smo iz Sarajeva poletjeli čeličnom pticom Turkish airlinesa znali smo da se upuštamo u nemoguću misiju. Pa ipak, nošeni znatiželjom i nadom da ćemo upoznati ljude i krajeve, koji i danas smatraju da su savili porodična ognjišta na području legendarnog kopna, bili smo ispunjeni mladalačkim entuzijazmom i s lakoćom smo na leđima nosili svoje teške rančeve i snimateljsku opremu. Naš trud se na kraju isplatio – u Sarajevo smo se vratili sa sjajnim snimljenim materijalom od koga smo – nadamo se – napraviti zanimljiv tv dokumentarni serijal za gledatelje našeg medijskog pokrovitelja – Televiziju Hayat.
Sva trojica – prof. dr. Enver Imamović, Adi Krdžalić i ja – imamo napisane knjige o Atlantidi i mnogo prije nego što smo ih napisali, godinama smo u Grčkoj, Egiptu, Libanonu, Siriji, Jordanu, Izraelu, Iraku, Meksiku, Peruu, Boliviji, čak i u Indiji, Kini i Rusiji, tragali za materijalima i svjedočanstvima o hipotetičnoj civilizaciji.
Obilazili smo muzeje i privatne zbirke antikviteta, sastajali se sa arheolozima, razgovarali sa piscima i istraživačima, vodili dijaloge o Atlantidi, o njenom mogućem položaju, sudbini i kobi, konačno i o tome da li je uopće postojala ili su je izmislili grčki hodoljupci Solon i Platon. Kroz naše ruke prošla su i mnoga pisana svjedočanstva i sadržaji koji su govorili o Atlantidi, zlohudoj zemlji koja se poput bljeska ugasila “u jednom jedinom danu i jednoj jedinoj noći”.