Ekspedicije po Uzbekistanu i putu svile!

Članovi bosanskohercegovačke ekspedicije ”Explorer” Ahmed Bosnić, Enver Imamović, Adi Krdžalić i Sami Abadan boravili su u Uzbekistanu, centralnoazijskoj državi kroz koju je nekada vodila karavanska trasa “Puta svile”.

Ekipa “Explorera” ranije se susretala s “Putem svile” u Nepalu, Kašmiru, Kini, Afganistanu te je posjetom Uzbekistanu kompletirana ta dionica. O Uzbekistanu naši ljudi znaju vrlo malo, jer je ta zemlja bila naprosto utopljenja u Sovjetski savez i mnogi su je znali samo površno. Ekspedicija ‘Explorera’ svakako se posebno pripremala za ovaj put, jer je to jedno nostaligično putovanje u prostore u kojima su dominirali razni narodi i kroz koje su prolazili mnogi osvajači. Prisjetimo se samo „Aleksandra Makedonskog“, te „Džingis-kana”

Za mnoge, Buhara i Samarkand najljepši su gradovi svijeta, dok je cijeli Uzbekistan jedan veliki muzej na otvorenom. Tokom proteklih milenija bio je raskršće brojnih civilizacija od kojih je naročito islam i oni koji su u tom vremenu vladali Uzbekistanom dali ovoj zemlji poseban izgled. Čini se da danas ne postoji nijedna zemlja s tako izrazitom i prelijepom islamskom arhitekturom i naukom, ali svakako to nije sve što ova zemlja nudi. Posljednjih godina Uzbekistan je otvorio svoja vrata za turizam, promijenio mnoge zakone da bi se stranci u Uzbekistanu osjećali komotno i dobrodošli.
Mnogi su spomenici i građevine iz 9. i 10. Stoljeća pristutni i dan danas, ali izgledaju kao da su tek sagrađeni…

Ekspedicije po Uzbekistanu i putu svile!

Novosti | 0 Comments